20.10.2016

Autumn news

Time flies when you have fun. Eli hauskaa taitaa olla :) Nyt on lapsilla viides kouluviikko käynnistynyt ja mekin olemme jo kaksi viikkoa käyneet turkin tunneilla. Meillä ei onneksi ole ihan niin pitkät koulupäivät kuin lapsilla, opetusta on vain kaksi tuntia päivässä. Mutta haaveiluun ei ole aikaa, läksyt pitää lukea joka päivä, koska vauhti on kova ja jälkeen ei parane jäädä. Joten läksyjä siellä ja läksyjä täällä - lapsilla on myös paljon läksyjä, joten aika hvyin pitää aikatauluttaa koko perheen läksyjenluku, jotta aina seuraavana päivänä kaikilla on hommat ojennuksessa. Välillä on ollut lapsilla ja aikuisilla melkein samat läksyt, esim. numerot turkiksi. (2435: Iki bin dört yüz otuz beş - olisitko arvannut?). Aika vaikeaa tämä turkin opiskelu ja opettajakaan ei puhu monta sanaa englantia, mutta periksi ei anneta (vai mitä Hr. L?!?).

Mutta lapset näyttävät viihtyvän koulussa tosi hienosti. Olemme olleet koulussa juttelemassa jokaisen lapsen luokanopettajan kanssa ja opettajat ovat kertoneet, että kaikilla lapsille menee tosi hyvin. Saamme päivittäin kouluintran kautta paljon kuvia, joista voimme seurata, mitä koulussa on päivän mittaan tehty. Koulu vaikuttaa myös kaikin puolin aktiiviselta, se järjestää monenlaisia tapahtumia ja kerran lapset saivat mm. liput sirkusnytökseen. Joinakin päivinä tulee Whatsupp-viestejä pitkin iltaa, jossa on vielä jokin ekstratehtävä tai sitten ihan vaan jotain kivoja kuvia. Koulubussi toimii myös hienosti ja kyydissä on myös "lentoemäntä" joka huolehtii lapsista matkan aikana. Olemme tosi iloisia ja helpottuneita, että koulunaloitus on sujunut näin hienosti.

Koulusta tuli toissa viikolla valtavat listat kaikista mahdollisista harrastusmahdollisuuksista, valinnanvaraa oli riittämiin. Mutta. Harrastukset olisivat olleet koulun jälkeen tai viikonloppuisin. Minun matematiikallani iltaisin ei yksinkertaisesti ole aikaa millekään ylimääräiselle. Ja viikonloppujen harrastusralli ei myöskään houkuta. Olemmekin sopineet, että pidämme harrastusvapaan vuoden ja katsomme sitten ensi syksynä, mitä kukakin haluaa harrastaa. Nyt opettelemme rauhassa turkkia ja totuttelemme pitkiin päiviin. Ja kotona saa tanssia, taiteilla, soittaa pianoa ja viulua, pelata pallopelejä ja jumpata niin paljon kuin sielu sietää, ei siihen välttämättä sen kummempaa organisointia aina tarvita.

Oleskelulupa-asiat ovat myös tulleet vihdoin kuntoon. Turkissahan saa olla puolen vuoden aikana 90 päivää ilman oleskelulupaa, mutta sen jälkeen on maasta poistuminen ja erityisesti maahan palaaminen ilman voimassaolevaa oleskelulupaa pahempi juttu. Nyt voimme kaikki poistua maasta ja palata ilman, että joudumme "Visa violation officeen" selvittämään luvatonta maassaoloa. Siis mitään laitontahan emme ole sinänsä tehneet, mutta paikallinen oleskeluluvanhakuprosessi on vähän hidas, ja se on aiheuttanut jännittäviä tilanteita matkalaisille. No, nyt on sekin asia kunnossa taas vähän aikaa, kunnes taas ensi keväänä aloitamme seuraavan kierroksen. Luvan sai nimittäin vain vuodeksi kerrallaan. Että olisihan EU-maahan muuttamisessa tietenkin ollut puolensa...

Olemme ennättäneet myös viettämään synttärietä - niin omia kuin luokkakavereittenkin, sekä kuparihääpäivää. Keskimmäinen lapsi sai kutsun luokkakaverin syntymäpäiville. Täällä on tapana kutsua joko koko luokka tai kaikki tytöt/pojat. Sen lisäksi mukaan tulee vähintäänkin äidit ja mahdolliset sisarukset. Ja etukäteen ei tarvitse ilmoittaa onko tulossa vai ei. Suomalaista alkaa ainakin siinä vaiheessa hieman hermostuttamaan, että monelleko nyt sitten varataan syötävää yms. Syntymäpäivät pidetään usein jossakin ravintolassa, tällä kertaa eräässä uudessa lapsille suunnatussa leikkikahvilassa. Tarjoilut ja koko tapahtuma oli hieno, ruokaa ja juomaa oli yllin kyllin. Turkkilaiset äidit ovat myös hyvin ystävällisiä, mutta monikaan ei puhu sujuvaa englantia.  Me pidimme nyt tällä kertaa ihan matalan profiilin juhlat - en kertakaikkiaan pystynyt kuvittelemaan, miten hanskaisin luokallisen (tai edes puolikkaan) turkkilaisia lapsia ja heidän äitejään ja sisaruksiaan yms. turkiksi. Huh. Ensi vuonna sitten ehkä? Mutta mukavat pienimuotoiset juhlat pidimme silti, kiitos vieraille!

Ja sitten se kuparihääpäivä (tanskassa juhlinnan aihe 12,5 vuotisen aviotaipaleen kunniaksi). Tällä kertaa onnistuimme Hr. L:n kanssa pitämään todelliset yllätysjuhlat - yllätimme nimittäin myös itsemmekin aivan täydellisesti. Vietimme iltaa hyvien tanskalaisten ystävien kanssa, ja illan lopuksi eräs vieraista kysyi varovasti, että eikös teillä ole tänään se kuparihääpäivä. Joo... niinpäs olikin. Olimme joskus jossakin yhteydessä tulleet maininneeksi siitä ja sitten yhteistuumin unohtaneet koko jutun ihan tyystin. No mutta tuli juhlittua. Hopeahääpäivän kirjoitamme kalenteriin muistiin.

Tällä viikolla on ainakin Tanskassa syyslomaviikko ja se näkyy myös täällä. Alanyassa on paljon lomalaisia ja sosiaalinen elämä on taas vilkasta. Viime viikolla saimme kutsun venereretkelle - ja millainen retki! Upea 80 jalkainen vene ja lounastarjoilu parhaaseen tanskalaiseen tyyliin silleineen lihapullineen, ruisleipineen jne. Aivan mahtava iltapäivä merellä, kiitokset isäntäparille! Eilen oli vuorossa shampanjabrunssi elegantissa En Vie Beach -ravintolassa ihastuttavien naapureidemme kanssa. Kaiken lisäksi arpaonnikin suosi ja nyt pitäisi lähteä kenkiä valitsemaan suosittuun Cult-nimiseen kenkä- ja laukkukauppaan. Hard life ;)

Elämä on siis asettunut ihan kivasti uomiinsa. Hr. L ihmettelee tosin, mihin päivät kuluvat, hän oli kuvitellut eläkeläisen elämän olevan riippukeinussa loikoilua ja leppoisaa kirjojen lueskelua. Kirjat ovat hyllyssä ja riippukeinu ripustamatta; kuntokuuri, turkinkurssi, juoksevien asioiden hoito ja läksysirkus haukkaavat leijonanosan päivästä. Mutta haaveilu kannattaa aina. Ja ehkäpä aikaa on kyllästymiseen asti jo ensi vuonna tai sitä seuraavana, kun puhumme sujuvaa turkkia...Evening on the terrace

Hard working homework boys

Circus in town

Happy Birthday!

Finnish inspired BD cake

Sailing

Autumn colors in AlanyaTime flies when you have fun. Så det ser ud at vi har det sjovt :) Det er børnenes femte uge i skolen og vi har også gået til tyrkisk i to uger nu. Vores skoledag er heldigvis ikke lige så lang som børnenes - vi har kun to timers undervisning hver dag. Men der skal være fokus på, det kører rigtig hurtigt og der skal øves og laves lektier hver dag, ellers kører det i hegnet på ingen tid. Børnene har også mange lektier, så aftener skal planlægges godt, så at alle får lavet deres lektier til dagen efter. Nogle gange har børn og voksne haft næsten samme lektier, f.eks. en aften skulle der trænes tal for alvor.  (2435: Iki bin dört yüz otuz beş - ville du ha' gættet det?). Det er lidt svært for os voksne og læreren taler ikke mange ord engelsk, men vi giver ikke op! (eller hvad Mr. L!?!).

Ellers ser det ud at børnene trives i skolen. Vi har været til skole-hjem samtaler og det gik fint med dem alle sammen. Vi får masser af billeder næsten hver dag via skoleintra, så vi kan følge lidt med hvordan det hele ser ud og hvad de laver i timerene. Skolen virker også meget aktiv, der har været flere arrangementer og en gang fik de billetter til en cirkusforestilling. Nogle gange kommer der Whatsapp-beskeder langt hen på aftenen med nogle ekstra opgaver man lige skal lave eller bare nogle billeder for sjovt. Afhentning og bringning med skolebussen virker fint og der er endda en "stewardesse" med i bussen. Så vi er meget glade og lettede at det er startet så fint. 

Sidste uge kom der meget lange lister om alle mulige fritidsaktiviteter. Det så rigtig godt ud, børnene kan dyrke mange forskellige ting - fra basketball til klaver og fra dans til svømning - you name it. Men. Alle fritidsaktiviteter er enten efter skoletiden eller på weekenden. Med min matematik, er der simpelthen ikke tid til noget ekstra om aftenen. Og et hobby-cirkus om weekenden lyder heller ikke særlig smart. Vi har aftalt med børnene, at vi holder et hobbyfri år og tjekker igen næste efterår hvilke fritidsaktiviteter børnene vil prøve. Nu lærer vi allesammen tyrkisk og prøver at vænne os til de lange skoledage i fred og ro. Og herhjemme må man så stadivæk gerne danse, svømme, male, spille klaver og violin, spille bold og lave gymnastik lige så meget som man har lyst til.

Nu har vi også endelig fået styr på vores opholdstilladelser. Reglerne er nemlig at man må være her i landet 90 dage indenfor et halvt år uden opholdstilladelse. Og når man har oversteget dette, så er det bare ikke i orden når man skal ud af landet eller specielt hvis man skal ind i Tyrkiet igen. Men nu kan vi alle sammen endelig komme og gå uden at komme en tur i "Visa violation office" ved paskontrollen og forklare hvorfor vi ikke har papirerne i orden. Vi har så ikke lavet noget ulovligt, men den tyrkiske opholdstilladelsesprocess har været lidt langsom og det har givet lidt ekstra spænding til de rejsende. Men nu er der styr på den front ... lige indtil vi starter næste runde til foråret. Opholdstilladelsen er nemlig gyldig kun i et år ad gangen - næste gang kan vi dog søge for to år. Der kunne have været nogle fordele ved at vælge et EU land...

Vi har også haft tid til at fejre fødselsdage - både egne og andres samt vores kobberbryllup. Det mellemste barn fik fødseldagsinvitation til klassekammeratens fødseldagsfest. Her inviterer man typisk enten hele klassen eller alle pigerne/drengene. Derudover kommer mødrene og eventuelle søskende også med. Og man tilmedler sig nødvendigvis ikke eller fortæller hvor mange der kommer. Der bliver en finne jo allerede lidt nervøs. Hvordan ved man så, hvor mange man skal forberede mad til osv.? Man holder normalt fødselsdagsfesten på en restaurant, denne gang var det i en legekafe. Hele arragementet var rigtig fint og der var masser af mad og kager. Tyrkiske mødre virker rigtig søde og imødkommende, men de fleste taler slet ikke engelsk (og mit tyrkisk efter to uger er alligevel ikke helt flydende). Vi holdt lidt lav profil med fødselsdagen i år. Jeg kunne ikke overskue en hel (heller ikke en halv) tyrkisk klasse med børnenes mødre. Puha. Men måske næste år? Nu holdt vi bare en lille, men hyggelig fest, tak til alle de dejlige gæster!

Og så kobberbrylluppet. Denne gang lykkedes det mig og Hr. L at arrangere et sandt surpriseparty - vi blev begge to total overraskede! Vi havde inviteret nogle danske venner til at spise og sidst på aftenen var der så en af vores venner som forsigtigt spurgte om vi nu ikke lige havde kobberbryllup i dag. Jo, det havde vi så... Vi havde nævnt det på et tidspunkt og bagefter glemt det fulstændigt. Oops. Men vi fik festet lidt. Og sølvbryllupsdagen skriver vi ned i kalenderen.

Der er efterårsferieuge i Danmark og det kan vi også fornemme her i Alanya. Der er mange turister og der er gang i det sociale liv. Sidste uge blev vi inviteret på en sejltur - og hvilken tur! Den flotteste 80-fods båd med den lækreste danske frokost med sild, frikadeller, medisterpølse, rugbrød osv. og godt selskab. Tak for værtsparret for en dejlig eftermiddag til søs! I går gik turen til den elegante strandrestaurant En Vie Beach til en sæsonafslutnings champagnebrunch sammen med vores søde naboer. Oven i købet vandt jeg i lotteriet et gavekort til den populære Cult sko- og taskebutik! Hard life :)

Så hverdagen kører fint her i Alanya. Hr. L undrer sig dog lidt over hvor tiden forsvinder hen. Han havde set for sig at pensionisttilværelsen var med rolige dage i hængekøjen med masser af tid til at læse alle de bøger han ikke havde tid til at læse før.. Bøgerne står stadigvæk ulæste i reolen og hængekøjen har vi ikke en gang fået endnu; fitness, tyrkisk, hverdagens løbende gøremål og lektier tager en (overraskende) stor bid af tiden. Men det er godt at have en drøm. Måske er der tid nok til den slags allerede næste år, eller næste år igen, når vi taler flydende tyrkisk...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti